Почетна Кошарка Где је стварана Звездина снага? На 350 тренинга!

Где је стварана Звездина снага? На 350 тренинга!

Извор: mondo.rs | 18. јуна 2017. у Кошарка

Осим освајања трипле круне, Црвена звезда мтс оборила је у сезони 2016/17 и сопствени рекорд у броју одиграних мечева.

Почев од 30. септембра и дуела против МЗТ Скопља, закључно са 16. јуном и последњом утакмицом финалне серије против ФМП-а, екипа Дејана Радоњића одиграла је чак 84 утакмице.

Током тако напорне сезоне, пажња је чешће него до сада била усмерена и на Звездину клупу, која је припремала и успешно водила тим кроз премијерно, најнапорније издање Евролиге. На крају, довела га је и до освајања „триплете“, комплетиране ове седмице, у пуној хали „Александар Николић“.

Тим поводом, гост МОНДА био је кондициони тренер црвено-белих Драган Гачевић, чији је рад претходних месеци често био истицан и хваљен, јер је Звезда неретко била називана и најспремнијим тимом Евролиге.

„Такви комплименти наравно пријају, али је резултат увек у првом плану и искрено мислим да је незахвално издвајати одређене сегменте из тимског успеха. Немогуће је спровести сезону без проблема, а на нама је било да екипу припремимо тако да се што мањи број проблема појави“, скромно каже Гачевић, без жеље да присвоји заслуге за оно што је било очигледно – да су црвено-бели били спремни и да су имали довољно енергије да остваре велике резултате.

Посматрано кроз прецизне бројке, екипа Црвене звезде мтс имала је ове сезоне око 300 тренинга (тачно 298 колективних), плус још око 50 индивидуалних или тренинга са млађим играчима.

„Вртећи филм“ на почетак сезоне, Гачевић открива да је стручни штаб прошлог лета спремао екипу предвиђајући и симулирајући ситуације које су уследиле док је година одмицала.

„Пре свега, чинили смо све да, колико год је то било могуће, унапред прилагодимо распоред и да имамо бар два дана паузе између утакмица Евролиге и мечева АБА лиге. Те ствари смо знали унапред и у припремном периоду покушали смо да адаптирамо план тренинга и да просто симулирамо нешто што ће се касније догодити. Напорно смо тренирали, урадили комплетне припреме у Београду и углавном се спремали у Србији. Толико смо потом путовали да тада није било потребе да идемо било где осим на Крит, где смо имали две јаке утакмице. Путовања су дошла већ неколико недеља касније“.

У осврту на пређену километражу, дугогодишњи сарадник Дејана Радоњића поново говори у бројкама и истиче да су црвено-бели прошли око 50 летова авионом и око 60 ноћења ван кућа. „Укупно, два месеца смо спавали по хотелима, на увек различитим креветима, јастуцима… Довољно је само рећи број“, истиче Гачевић.

„Ако се сећате, Израелци су током сезоне избацили план путовања, према којем смо ми путовали најмање. Тачно је, том географском логиком ми заиста путујемо најмање, јер је удаљеност Београда од осталих градова вероватно најкраћа, али ако погледате, на пример, екипе из Истанбула, они играју против три тима у свом граду, имају директне летове, а ми по два лета до Шпаније… Тако да је то површна анализа“.

Гостовање УНИКС-у и спавање на клупама аеродрома остала је једна од најупечатљивијих слика Звездине сезоне.

„То јесте био најспецифичнији пут, догодила се та ситуација са спавањем на аеродрому, за коју ме често питају. Видели сте неке слике, а има их још, које нико није видео“, објашњава Гачевић.

„Нисам сто одсто сигуран, али колико се сећам, два дана потом је требало да играмо против Цибоне у Загребу, а три дана након тога против Бамберга… Већ сам меч у Казању и пораз у последњој секунди били су такви да после таквог краја вероватно нико не би ни спавао у сваком случају. Имали смо потом рани лет из Казања и већ у аутобусу видели смо да нешто није у реду. Ишли смо 30 на сат, по залеђеном путу, уз ледену кишу… После пар сати сазнали смо да нећемо ускоро полетети, па смо зато примакли оне клупе једну другој и заспали. У таквој ситуацији немате избора ни за сан, ни за храну, а спортисти свакако не би требало да једу ону каква је на аеродрому“.

После те ситуације, Звезда је „везала“ победе над Цибоном, Бамбергом и Арманијем и полако ухватила залет за фуриозне наступе у децембру и јануару, током којих је низала победе и играма одушевила Европу.

„Уз велику потрошњу, уз огромна залагања ушли смо у тај период у којем смо низали добре резултате. Ипак и та серија је, као и све остало, пре или касније морала да узме неки данак“, објашњава Гачевић.

„Видело се већ против Панатинаикоса (26. јануара), да смо извукли и више од последњег атома снаге. Одиграли смо без Дангубића претходно и против Басконије и то нас је све задесило у таквом ритму у којем је минутажа свих играча веома битна. Три, четири или пет играча играли су више него обично и после такве серије утакмица сви су вероватно очекивали да на исти начин наставимо и против Ефеса, али то је била немогућа мисија. Ми, ‘изнутра’, знали смо да је то тако и иако смо се надали да ћемо то пребродити, једноставно смо били свесни да ће бити тешко. Ефес је одиграо одличан меч, а ми смо у том тренутку просто достигли тренутни максимум“.

Недуго потом повредио се и Стефан Јовић, који је затим почео своје дуго одсуство и практично до краја сезоне није био 100 одсто спреман. Паузу је започео повредом леђа, а такмичарску годину завршио не тако озбиљним проблемом са стопалом, због којег је у финалној серији заиграо само симболично.

„То је била комплексна ситуација. Јовић је раније имао тај проблем, 2015. имао слободно лето, опоравио се, припремио и то је добро резултирало. Потом 2016. није имао паузу, ни прилику да одмори и то је у некој мери додатно отежало ионако тешку сезону. То није тешка повреда, нити нешто што се не виђа код спортиста, нити нешто што захтева операцију или угрожава каријеру, али једноставно у одређеном тренутку је било потребно време да се санира. То је нешто што може да се држи под контролом и не сумњам да ће он то и урадити“.

На Јовићево место спремно је ускочио Чарлс Џенкинс, „човек-стена“, који је ове сезоне пропустио само један меч од укупно 84. Исто толико (само један!) пропустио је и у свом првом боравку у Звезди.

„Не могу са тачношћу да кажем да ли је пропустио један, два или три тренинга, али знам да у свом првом боравку у Звезди није одиграо само утакмицу против Тамиша, и то после финалне серије АБА плеј-офа, након које је добио температуру, али је и тада затражио да игра“, рекао је Гачевић, присетивши се и свог првог разговора са Американцем.

„За Чарлса заиста морам да кажем да не би испао овакав ни да је рођен ту, на Малом Калемегдану. Толико је посвећен и толико је велики професионалац. Памтим наш први сусрет, на Златибору 2014, где ми је у нашем првом разговору рекао: ‘Тренеру, од мене нећеш чути да се жалим’. Тако је заиста и било. Играч је, карактер и радник за пример и тај пример заиста заслужује да буде истакнут“.

Разговор о физичкој спреми играча Звезде немогуће је водити без приче о Бранку Лазићу, дефанзивном лидеру црвено-белих, који из сезоне у сезону изгледа све спремније и у бољој форми. На констатацију да се чини да борбени бек до ове године није, примера ради, имао толико упечатљив скок, пре свега у нападу, Гачевић каже да та оцена није до краја тачна.

„Не бих рекао да је тако. Подсетите се да је на крају наших припрема на Златибору 2014. повредио прст. Због тога није могао да тренира са лоптом, али смо радили остале елементе, укључујући и скочност, па је већ од те сезоне скакао више него до тада. Имао је и те сезоне неколико запажених, атрактивних потеза, закуцавања и тај рад је брзо донео резултате“.

„Добро је подсетити се слике његовог доласка на те припреме и слике од лета након тога. Он је и сам говорио да је те сезоне три пута прошао припреме“, истакао је Гачевић.

Водећи се педагошким разлозима, Гачевић није желео да истиче још играча, а причу о актуелној сезони заокружио оценом да је, као прво, она била веома успешна за Звезду, а као друго – да је донела највише нових околности свим евролигашима.

„Из овог угла, у први план се ставља број одиграних утакмица, али не могу да кажем да је ово била најтежа сезона. Од свог доласка у Звезду (2013) не могу да не истакнем да је свака сезона била све тежа и тежа и да на тај начин посматрам и ову за нама. Ту је, наравно, рекордни број мечева, али је највећа специфичност ипак била у систему такмичења, који је био нов за све, систем, клубове, играче, тренере… Сви ће извлачити поуке из ове сезоне, а из разговора са тренерима других екипа схватио сам да заиста и јесте тако. На пример, причао сам са кондиционим тренером ЦСКА и он ми је такође нагласио да су и они много научили… Ипак, понављам, ми у струци посматрамо ствари из свог угла и пратимо потрошњу, рекуперацију, док шефови стручних штабова гледају на све околности из свог аспекта“.

На питање да ли је играчима дао смернице за предстојеће лето, Гачевић се труди да одговори што мање одређено, с обзиром на и даље актуелне разговоре о даљој судбини Звездине екипе и стручног штаба, о чему се клуб са Малог Калемегдана огласио и у недељу, званичним саопштењем.

„Први је задатак да се добро одморе, а ми смо у сталном контакту и сигуран сам да ће спремни дочекати нову сезону“, насмејао се творац црвено-белих „гладијатора“.

Радоњић одлично ‘осећа’ екипу
Упитан како се са Дејаном Радоњићем саглашава око заказивања и изгледа тренинга, Гачевић истиче да је њихов однос пре свега заснован на поверењу. „У суштини, обично ја говорим када би требало да имамо тренинг или не и то спада у мој посао, али је наравно његова последња. Наша сарадња је таква да је мени препустио да одређујем тип тренинга, трајање, али он је веома искусан тренер, веома добро осећа екипу и врло често нам се мишљења поклапају. Ако не, ја дам своје аргументе зашто би требало на један или други начин, али је увек он тај који пресече“.

Гачевић је рођен 1981. године у Подгорици, а у Никшићу је завршио Факултет физичке културе. На позив Дејана Радоњића дошао је у Звезду 2013. године, после пет година рада у Будућности.

Load More In Кошарка

26 Comments

 1. RonIcorigar

  28. септембра 2017. at 09:13

  Cephalexin To Treat Spondylitis Generic Levitra Paypal cialis online Amoxil Natural Equivalent Dog Uti Cephalexin

  Reply

 2. RonIcorigar

  2. октобра 2017. at 05:42

  Farmacia On Line Cialis Generico Free Shipping Direct Levaquin Worldwide levitra pills for sale Amoxicillin And Humira Prednisone 10 Mg

  Reply

 3. RonIcorigar

  3. октобра 2017. at 12:10

  Repayment terms including dates for repayment and any fees chargeable in the event of rollover late repayment etc. money loans ATM withdrawals may be subject to varying daily limits at the ATM owners discretion.Tyre and Rim and encryption.

  Reply

 4. RonIcorigar

  5. октобра 2017. at 06:57

  Amoxicillin Cure For Chlamydia Sito Affidabile Dove Comprare Cialis viagra Zithromax For Children Priligy Acquisto Sicuro Priligy Eczane

  Reply

 5. RonIcorigar

  8. октобра 2017. at 01:19

  Achat De Propecia En Espagne Amoxicillin Dosierung viagra Delayed Side Effects Keflex Benicar Efectos Secundarios

  Reply

 6. Madeleine Ince

  9. октобра 2017. at 20:36

  Awsome post and straight to the point. I don’t know if this is in fact the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thank you

  Reply

 7. Sarah Clarkson

  10. октобра 2017. at 03:23

  I happen to be writing to let you be aware of what a impressive discovery our daughter developed reading your webblog. She even learned such a lot of things, which include what it’s like to have a great giving mood to let others quite simply know precisely a variety of very confusing topics. You truly did more than our own expectations. Thanks for delivering the powerful, dependable, explanatory as well as easy tips on your topic to Gloria.

  Reply

 8. Sarah Bailey

  10. октобра 2017. at 17:07

  Really appreciate you sharing this post.Much thanks again. Great.

  Reply

 9. John Lyman

  10. октобра 2017. at 17:12

  Awsome post and right to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to get some professional writers? Thx 🙂

  Reply

 10. RonIcorigar

  11. октобра 2017. at 13:33

  Keflex Decrease Kamagra A Donner viagra Where To Buy Cialis Online Safely 164 Buy Avodart Sans Ordonnance Amoxicillin Pharmacie En Ligne En Suisse Generique

  Reply

 11. Michelle Oliver

  11. октобра 2017. at 15:43

  This post will assist the internet users for setting up new webpage or even a blog from start to end.

  Reply

 12. Madeleine Rampling

  11. октобра 2017. at 15:47

  You got a very excellent website, Sword lily I discovered it through yahoo.

  Reply

 13. Heather Kelly

  12. октобра 2017. at 09:57

  I just wanted to jot down a comment in order to express gratitude to you for all of the remarkable tactics you are sharing here. My particularly long internet research has at the end of the day been compensated with sensible details to talk about with my contacts. I d say that we site visitors actually are unequivocally lucky to be in a notable network with many outstanding individuals with interesting tips. I feel really blessed to have discovered your entire web page and look forward to many more amazing times reading here. Thanks again for a lot of things.

  Reply

 14. Lauren Wilson

  12. октобра 2017. at 10:02

  I must show my admiration for your generosity giving support to women who really need help on this important subject. Your personal commitment to getting the solution up and down turned out to be certainly practical and have consistently encouraged regular people like me to realize their objectives. Your entire insightful help and advice can mean much to me and even more to my office workers. Thanks a lot; from everyone of us.

  Reply

 15. RonIcorigar

  12. октобра 2017. at 15:28

  Propecia Buy Canada Viagra Prix Bas viagra Proventil

  Reply

 16. Melanie Hughes

  13. октобра 2017. at 08:47

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  Reply

 17. Cameron Wright

  13. октобра 2017. at 08:48

  Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful information particularly the last part I care for such information much. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and best of luck.

  Reply

 18. Carl Greene

  14. октобра 2017. at 08:45

  Hello there I am so grateful I found your blog, I really found you by mistake, while I was searching on Digg for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks for a marvelous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb work.

  Reply

 19. Pippa Peters

  14. октобра 2017. at 08:45

  This site is mostly a walk-via for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and you’ll definitely discover it.

  Reply

 20. RonIcorigar

  15. октобра 2017. at 01:53

  7zx Cialis Best Sellers Catalog buy cheap generic levitra online Cialis 20 Mg 4 Stuck Lilly Buy Zithromax 500mg

  Reply

 21. Adam Blake

  15. октобра 2017. at 22:08

  However, after those SEO jobs are done, website owner no need to worry much and just have to lay back as he tracks his traffic grow. Those are really beneficial platforms for getting some qualitative backlinks than those of who only allow the links in the author’s bio.Searchers often just look at the first ten sites displayed by Google so if you aren’t there then that is a cause for worry.

  Reply

 22. Steven Hill

  15. октобра 2017. at 22:18

  Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

  Reply

 23. Anna Dyer

  17. октобра 2017. at 07:31

  Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

  Reply

 24. Abigail MacDonald

  17. октобра 2017. at 07:35

  Good post, Your post is a great example of why I hold coming back to read your fantastic excellent commentary….

  Reply

 25. Jake Gibson

  18. октобра 2017. at 07:21

  I couldn’t resist commenting. Very well written!

  Reply

 26. Joan Lyman

  18. октобра 2017. at 07:21

  Nice blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also

Пешић повређен, Јовељић близу протокола за Арсенал

Нови проблеми за стручни штаб Црвене звезде у припреми утакмице са Арсеналом (четвртак, 19…