Почетна Кошарка Саопштење КК Црвена звезда мтс – Гал Мекел

Саопштење КК Црвена звезда мтс – Гал Мекел

Извор: kkcrvenazvezda.rs | 18. јуна 2017. у Кошарка

Саопштење КК Црвена звезда мтс око одлуке ФИБА у вези израелског играча Гала Мекела.

КК Црвена звезда мтс обавештава јавност да је 15. јуна добио, пресуду од стране ФИБА (БАТ) по коме је свом некадашњем играчу Израелцу Галу Мекелу, дужан да исплати сва заостала примања која овај играч (није) зарадио у црвено-белом дресу, јер је током такмичарске сезоне 2015-2016 прешао у Макаби.

Осим чињенице да нам је забрањен трансфер играча, КК Црвена звезда мтс много више забрињавају сумњиве околности преласка Гала Мекела у Макаби, под тадашњим условима како би се „изиграо“ наш клуб, али и важећа правила, на које је ФИБА „зажмурила” пресуђујући у овом случају.

Ради комплетне истине, кошаркашка јавност треба да зна и све чињенице, које су претходиле оваквом „епилогу”: Израелски репрезентативац је прво постигао споразум са Црвеном звездом по коме би му биле исплаћене само плате које је зарадио играјући за Црвену звезду, а у случају проналаска новог клуба, те обавезе би преузео други клуб, као што су у истој сезони урадили Софоклис Скорцанитис (споразумни раскид уговора и исплаћене три плате до одласка), али и Рајан Томпсон.

Међутим, Гал Мекел је након тога потписао врло уносан уговор са Макабијем вредан 1,3 милиона долара и са врло „занимљивом” динамиком исплате рата:

Гал Мекел је за половину такмичарске 2015/2016 према уговору, као играч Макабија, зарадио 115.000 долара у 4 рате по 25 хиљада долара, док је прва, иницијална била „само“ 15 хиљада долара? Исплате су кренуле у фебруару 2016. године…

У другој, управо завршеној такмичарској години 2016-2017 уговор Гала Мекела вредео је 585 хиљада долара у 10 рата, док је за трећу сезону 2017-2018 превиђено да овај играч заради чак 600 хиљада долара.

КК Црвена звезда мтс обавештава јавност да је сада потпуно сигуран да је у одређеном договору Гал Мекел успео „дупло“ да се наплати, односно да „извуче“ целокупан износ уговора са нашим клубом, и поред чињенице да је договор био другачији.

Оно што нас много више забрињава као клуб је што иза пресуде ФИБА која нема своје правно утемељење, стоје добро познати људи са ових простора, попут Зорана Радовића, који је већ дуго у својеврсном рату са клубом за који је играо, и који је касније и водио „из сенке” кроз лик и дело Милан Опачића. Епилог је познат – остављени милионски дугови, које је менаџмент клуба открио у виду документације која је била сакривена у степеништу клупских просторија на Малом Калемегдану.

КК Црвена звезда мтс о овом случају којим се бавио велики адвокатски тим, има врло обимну документацију, али на крају остаје нејасно зашто се овога пута врло „експедитивна” ФИБА као „кровна организација” оглушила о прво и основно правило:

– ФИБА уважава чињеницу да је играч зарадио одређени новац у новом клубу, у периоду у коме је требало да буде ангажован у КК ЦЗ, па самим тим не трпи штету због раскида уговора са нашим клубом, јер је новац надокнадио на другој страни.

Такође, није нам јасно и како је овога пута експедитивна ФИБА игнорисала и ову чињеницу:

– Према Уговору између КК ЦЗ и Гала Мекела од 25.08.2015. године предвиђено је да уколико се Уговор раскине играч мора да плати 50.000,00 УСД, како то експлицитно стоји у ст. 2. “ ОСНОВНА ПЛАТА“ Уговора.

Нигде у Уговору није наведено да се играч лишава ове обавезе уколико Клуб не плаћа плату редовно и слично. Ово је наведено зато што је “излаз“ играча из Уговора, пре времена на које је закључен, резултат плаћања Клуба играчеве исписнице из КК Нижњи из Новгорода.

КК Црвена звезда мтс је у фази решавања овог проблема, део прве рате по договору је већ исплаћен.

КК Црвена звезда мтс

Load More In Кошарка

2 Comments

  1. Boris Murray

    10. октобра 2017. at 03:40

    Greate article. Keep writing such kind of information on your blog. Im really impressed by your site. Hey there, You’ve performed a great job. I’ll certainly digg it and individually recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this web site.

    Reply

  2. GoldenTabs

    6. децембра 2017. at 13:03

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also

ОПЕРАЦИЈЕ – ДОНАЛД И БЕН: Звезда започела активности у зимском прелазном року

ДИНАМО из Москве нуди одличне услове за Мичела Доналда, понуда Црвеве звезде нападачу Олим…