Почетна Фудбал IN MEMORIAM: Небојша Глоговац

IN MEMORIAM: Небојша Глоговац

Извор: crvenazvezdafk.com | 9. фебруара 2018. у Фудбал
Након краће болести, у Београду је у 49. години живота преминуо Небојша Глоговац. Познат је по бројним улогама на телевизији и у позоришту за које је добио домаћа и међународна признања.

 

Глоговац је рођен 30. августа, 1969. у Требињу, у породици свештеника Милована и кројачице Милене Глоговац. Породица се из Требиња преселила у Опово, а потом Панчево, где је Небојшин отац постао прота, 1977. године. Глоговац је имао малу улогу школског друга Слободана Попадића у тада врло популарној серији „Бољи живот“ (1987).

После средње школе је уписао студије психологије на Филозофском факултету у Београду. Након две године студија се предомислио и 1990. године је уписао глуму на београдском Факултету драмских уметности у класи професора Владимира Јевтовића.

Неке од улога које ће остати упамћене су у остварењима „Буре барута“, Небеска удица“, „Муње“, „Кад порастем бићу кенгур“, „Клопка“, „Хадерсфилд“, „Бранио сам Младу Босну“, „Кругови“, „До коске“, „Енклава“, „Устав Републике Хрватске“…

Играо је у серијама „Породично благо“, „Мој рођак са села“, „Вратиће се роде“, „Војна академија“, „Убице мог оца“…

Од 1996. године био је члан Југословенског драмског позоришта где је одиграо низ запажених улога. Неке од његових позоришних улога су у представама „Сумњиво лице“, „Метаморфозе“, „Хадерсфилд“, „Шине“, „Луталица“, „Лажни цар Шћепан Мали“, „Хамлет“…

Међу критичарима је важио за једног од најбољих глумаца у региону а за свој уметнички рад је добио бројне награде и признања међу којима су и пет годишњих награда његовог матичног позоришта ЈДП-а.

Прошле године је проглашен Европским глумцем године на Филм фестивалу у Италији. Добио је награде за најбољег глумца у филму „Устав Републике Хрватске“ на фестивалима у Пули и Лондону као и Гран при на Филмским сусретима у Нишу.  Ту је и Стеријина награда за глумачко оставрење у представи „Хадерсфилд“ на Стеријином позорју у Новом Саду, награда Града Београда за филмску уметност, Награда „Милош Жутић“, Статуета „Давид Штрбац“, Награда „Бранка и Млађа Веселиновић“, награде „Ардалион“…

Једна од његових последњих улога била је у ТВ серији „Немањићи – Рађање краљевине“, које ће ускоро почети да се емитује на РТС-у. Тумачио је улогу Вукана, најстаријег сина Стефана Немање.

Небојша Глоговац је иза себе оставио троје деце.

Као нескривени навијач Црвене звезде, Глоговац је учествовао у више догађаја у организацији клуба и пружао несебичну подршку. Звездина публика је увек обожавала мајсторе, а Небојша је био један од њих. Отишао је у легенду, али је остао у срцима свих.

ФК Црвена звезда породици и пријатељима Небојше Глоговца изражава искрено саучешће.

Load More In Фудбал

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also

Косановић – Европски ниво преносимо у нашу лигу

У двомечу шеснаестине финала Лиге Европе између Црвене звезде и ЦСКА видело се да су две е…