Фудбал

На данашњи дан савладан Дрезден

Пре тачно 27 година, Црвена звезда је убедљиво савладала немачки Динамо из Дрездена.

 

Након елиминисања Грасхоперса и Глазгов Ренџерса, пред Црвену звезду је тог пролећа 1991. године постављен задатак да елиминише и немачког представника — Динамо из Дрездена. Прва утакмица четвртфинала Купа европских шампиона одиграна је у Београду, 6. марта 1991. године. Црвена звезда, појачана Синишом Михајловићем који је дошао из Војводине, желела је да већ на свом стадиону стекне предност пред реванш у Немачкој.

А, Маракана — крцата! Трибине највећег стадиона у Србији биле су премале како би прихватиле све заинтересоване навијаче који су дошли да подрже фудбалере Љупка Петровића. Иако је штампано нешто мање од 90.000 карата, на трибинама је било 100.000 душа, а многи навијачи остали су испред стадиона јер места више није било. У таквом амбијенту, чини се, утакмица и није могла да се заврши другачије.

Црвена звезда је наступила у саставу: Стојановић, Маровић, Радиновић, Белодедић, Шабанаџовић, Михајловић, Просинечки, Југовић, Савићевић, Бинић, Панчев.

Мало је Звездаша који се не сећају антологијског трка ка северу Роберта Просинечког. Тај моменат догодио се у 20. минуту утакмице, након слободног ударца који је извео са око 25 метара у ближи, горњи угао. Заједно са мрежом, затресао се тада читав Београд, а Роби је у рекордном року претрчао готово 100 метара како би радост поделио са најватренијим присталицама на северу!

Фудбалски стручњаци кажу да је за сваку екипу најнеповољније када гол прими у завршницама полувремена. Управо то се догодило Немцима у 43. минуту. Савићевић је упослио Драгишу Бинића, а овај спретно пребацио лопту преко голмана и још једном одушевио публику!

Рањени Динамо није могао да се опорави ни у наставку утакмице, а Црвена звезда је „намирисала“ рањеног противника и желела је да га дотуче. То је успело, а коме другом, но Дејану Савићевићу. Играо се 56. минут, Звездин Геније је прихватио лопту у зони шута, повукао, а потом нациљао доњи десни угао и погодио за коначних 3:0!

Испоставило се касније да је убедљива победа у Београду била довољна како би се Црвена звезда пласирала у полуфинале Купа европских шампиона. Но, и поред тога, фудбалери Љупка Петровића славили су победу и у Немачкој, две недеље касније (1:2).

Извор
Show More

Скоршање

Close