Фудбал

Фудбал објединио децу света у Москви

Највећи светски догађај дечјег пријатељства у спорту “Фудбал за пријатељство” одушевио учеснике из 211 земаља, челнике глобалног фудбала и Председника и Премијера Русије.

 

Завршено је шесто издање највећег глобалног друштвено одговорног пројекта за децу “Фудбал за пријатељство”.Основан од стране компаније Газпром, водећег партнера ФИФА, УЕФА и “Светског првенства у фудбалу Русија 2018” овај једниствени покрет за мир, пријатељство, једнакост, здрав начин живота и очување животне средине у Москви је у протеклих 10 дана окупио рекордни број од 211 земаља – и више хиљада деце и одраслих.

Србију ове године су представљали млади фудбалер омладинске школе  ФК Црвена звезда дванаестогодишњи Коста Недељковић који је учествовао и у церемонији отварања Светског првенства у фудбалу на стадиону “Лужњики” носећи заставу наше земље. Као специјални дечији новинар-извештач и члан Међународног дечијег прес-центра пројекта Србију је представљала Луција Обрадовић, и Амбасадор пројекта за нашу земљу  познати глумац и ТВ водитељ, Милан Калинић.

Преко 5,000 учесника пројекта – дечака, девојчица, деце са посебним потребама, спортских професионалаца, представника медија и програмских активиста “дисали су као једно” и приказали сву “племениту моћ” начела која сједињавају част, традицију, спортски дух, културе које сви учесници носе из својих средина као прави и универзални дар човечанства. И овога пута, уз њих су стали челници асоцијација ФИФА, УЕФА, националних фудбалских федерација, олимпијски и параолимпијски шампиони, глобалне асоцијације за заштиту животне средине и угрожених животињских врста (којима је посвећена посебна пажња у овогодишњим програмским циљевима покрета) – а посебну пажњу су изазвали поздравни говори прослављеног светског фудбалског аса – шпанског голмана Икера Касиљаса, као и Премијера и Председника Руске Федерације – Дмитрија Медвједева и Владимира Путина.

— Почаствован сам позивом да будем уз вас на овом изузетном догађају, јер он обједињује цео свет у нечему што је најважније у мом животу – у фудбалу и пријатељству. Овај спорт представља једну од најделотворнијих платформи помоћу које наш свет може постати још више толерантан и отворен. Сигуран сам да ће вам учешће у овом пројекту донети пуно среће и отворити безброј врата у спорту и другим сферама интересовања током живота! — истакао је легендарни Икер Касиљас.

— Поносни смо што смо покренули овај племенити глобални пројекат, и неизмерно срећни што га и даље развијамо са вама. Нова сазнања, блискост, толеранција и једнакост ће нас и даље водитии на овом изузетном путу – на коме смо од почетних 8 земаља 2013. године увећали нашу глобалну породицу за чак 26 пута, у којој је до сада преко 5 милиона људи дало свој непроцењив допринос! — обратио се учесицима завршног Форума пројекта Председник Управног одбора компаније Газпром, Виктор Зубков.

— Посебно вас поздрављам и желим добродошлицу у Русију у данима када почиње највећа глобална смотра фудбала, којој ви толико пуно доприносите вашим преданим радом и вредностима које доносите из чак 211 земаља света. Уз све што ваш изузетан покрет представља, посебно ме радује то да ћете уживати у благодетима дружења и стварања нових пријатељстава – али и незаборавним емоцијама и моментима које деци света толико пуно значе! — бираним речима је поздравио учеснике председник Руске Федерације Владимир Путин.

— Сигуран сам да ће “Фудбал за пријатељство” у вашим животима увек имати посебно место, једно у коме сте препознали вредности поштења, части, једнакости, толеранције, учења и сталног напретка – заједно са вршњацима из целог света. Вештине, посвећеност, дух фер-плеја и страст коју сте посветили овој иницијативи гаранција су да ће ваш покрет само расти у годинама пред нама! — са оптимизмом је одао почаст свим учесницима Премијер Русије Дмитриј Медвједев.

Званична тема овогодишњег активизма пројекта – заштита животне средине и угрожених животињских врста – подцртана је бројним заједничким активностима са званичним глобалним и државним институцијама, а избор Центра за океанографију и морску биологију “Москваријум” за одржавање импресивне завршне церемоније дечјег глобалног “Форума Фудбала и пријатељства” омогућио је деци да се лично и непосредно упознају са динамичним светом морских животињских врста и важношћу остварења ових циљева. Традиционално започет 25. априла на “Међународни дан фудбала и пријатељства” у преко 180 градова света – програм и циљеви овогодишњег Форума су обележени и на фудбалском терену – тако што је сваки од 32 комбинованих фудбалских “Тимова пријатељства” носио име неке од угрожених животињских врста – попут Амурског тигра, Црвене панде, Балтичке фоке, Великог папагаја смоквоједа, Лемура црвеног крзна…

Победник овогодишњег “Светског фудбалског шампионата пријатељства” је екипа “Шимпанза”, састављена од младих фудбалера и тренера из Доминикане, Малавија, Колумбије, Бенина, ДР Конго и острва Сејнт Китс енд Невис.  По први пут је пројекат објавио и књигу младе новинарке из Индије о њеном путешествију од домовине до Санкт Петерсбурга и учешча у “Фудбалу за пријатељство 2017”, дневне дечије новине – које су од корице до корице приредили млади новинари из целог света. Деца су завршила и “Школу девет вредности” које представљају основ концепта пројекта, постовали на друштвеним мрежама и блоговали на 62 матерња језика и енглеском, присуствовала лекцијама о Олимпизму, екологији и заштити животне средине, а добила и прве лекције о одрживом развоју и спречивим болестима од стране представника агенција Уједињених нација.

„Куп девет вредности”, дело признатог немачког вајара Ахима Рипингера, једини трофеј на свету који деца додељују гласањем за тим или репрезентацију која својим ангажманом најбоље одлискава покретачке принципе пројекта “Фудбал за пријатељство” – ове године је додељено репрезентацији Бразила.

Неподељено мишљење свих који су пратили и учествовали у пројекту “Фудбал за пријатељство” и ове године је да је овакав успех права инспирација за нове циљеве и заједничко стваралаштво – у дугом низу година који је пред овим јединственим глобалним дечијим покретом! Нека им је са срећом!

Извор
Show More

Скоршање

Погледајте и

Close
Close