Фудбал

Наша линија живота | Највећи српски сликар данашњице

Нова прича у оквиру емисије „Наша линија живота“ доноси вам разговор са најеминентнијим сликаром данашњице, навијачем Црвене звезде, Владимиром Величковићем.

 

У пријатном разговору у свом париском атељеу, Величковић је открио да је и сам био члан Спортског друштва Црвена звезда. Иако у француској престоници живи већ 52 године, наш сликар прати Звездине успехе и у сваком тренутку подржава наше момке.

Владимир Величковић, рођени Београђанин, завршио је Архитектонски факултет у српској престоници. Као највећи српски сликар данашњице представник је модерне фигурације. Изложбе приређује од 1951. године, а реализовао их је више од сто у већем броју земаља Европе и Америке.

Од 1983. до 2000. године радио је као професор на француском Факултету лепих метности. За члана Српске академије наука и уметности изабран је 1985. године. Први је Србин који је постао члан француске Академије лепих уметности. Већ 11 година носилац је француског ордена витеза Легије части.

На својим сликама користи узак круг мотива, али оне пружају богатство психолошке и симболичке мисаоности. О раду Владимира Величковића снимљено је 12 документарних филмова и објављено 15 монографија.

Извор
Show More

Скоршање

Погледајте и

Close
Close