Иза југа Маракане – На корак од првог тима

Фудбал
Црвена звезда је пред почетак актуелне сезоне учврстила сарадњу са Графичаром и том приликом клуб из Српске лиге постао је последњи степеник бисера са југа Маракане на путу до првог тима. Одлука руковоства испоставила се као идеална, а у прилог томе најбоље говори учинак талената који носе дрес црвено-беле филијале.

 

Ученици Милије Жижића полусезону су завршили у самом врху табеле са 34 освојена бода, само два мање од Колубаре, јесењег шампиона. Сјајни резултати, али и напредак талентованих играча повод су за задовољство шефа стручног штаба Звездиног Б тима.
– Утисци тек требају да се слегну. Пред нама је период током којег ћемо направити резиме и осврнути се на учињено. Јесам задовољан, али нисам се задовољио оствареним до сада. Узимајући у обзир циљ постављен на почетку сезоне, а он је да паралелно развијамо младе играче и да се такмичимо, радује ме урађено. Напредак је очигледан, момци су на знатно вишем нивоу него што су били у јулу и са правом могу рећи да смо остварили циљ – поносан је Жижић.
Стратег Графичара посебно је истакао потенцијал младог тима који је у 15 кола остварио 10 победа, четири ремија и пораз.
– Током свих 15 кола смо били екипа која је желела да игра фудбал, наметнули смо свој стил, играли нападачки и за победу. Резултат је обично долазио као плод приступа, уколико не победа, онда реми, а изузетак је само један пораз који нас је на крају коштао јесење титуле. У такмичарску сезону смо ушли као најмлађа екипа, саткана од играча рођених 1999. и 2000. године, неретко наступајући са седам или осам бонус играча у стартној постави што је велики изазов и огромно богатство за Црвену звезду и Графичар.
Изазов није био само на талентованим фудбалерима, већ и на стручном штбу који је балансирао између развоја талената и шампионске трке.
– У старту се нисам водио резултаима већ искључиво развојем играча. Био сам сигуран да ће квалитетна игра као последицу донети и резултат. Играли смо нападачки, за гол више и таква филозофија се исплатила. Потврда свега је податак да смо најефикаснији клуб Српске лиге Београд и други тим у првенству са најмање примљених голова. Учинак је импресиван, али ћемо учинити све да га на пролеће додатно поправимо.
Млади фудбалери у најквалитетнијој београдској лиги имају идеалну средину за развој.
– Српска лига Београд је веома интересантна. Сијасет је играча на заласку каријере, са интернационалним искуством и ми смо у прилици да против прекаљених фудбалера покушамо да мало брже сазримо. Вељко Николић је показао неверовтан квалитет постигавши осам погодака и уписавши још прегршт асистенција, а ту је још много играча чији учинак трба истаћи. једини смо српсколигаш који има у својим редовима чак четири репрезентативца. Босић, Гаврић и Даничић су чланови националног тима до 19 година, а Станковић је дебитовао у младој репрезентацији. Уверен сам да би и Николић био међу Орлићима да га повреда није спречила – истакао је Жижић и додао:

– Похвале заслужују и фудбалери који су наоместили изостанак репрезентативаца током дуела националних тимова, али и Југ Станојев и Немања Стојић који су још претходне сезоне окусили драж сениорског фудбала. Имамо завидан број играча који са правом пуцају на високе циљеве и представљају светлу будућност Звезде што ме чини задовољним и поносним.

RSF