IZ NBA U ABA: Cak 12 kosarkasa iz SAD nastupice ove sezone u ligi na Jadranu

Trend je poslednjih godina da većina košarkaša sa ovih prostora ide u NBA, međutim, ABA liga, najkvalitetnije regionalno sportsko takmičenje, može da se pohvali time da se stvari obrću u suprotnom smeru.

Naredne sezone u ABA Ligi nastupaće čak 12 košarkaša koji su igrali u najjačoj ligi na svetu. Najzvučnija imena koje će publika na ovim prostorima moći uživo da vidi su Rašad Von, pojačanje Igokee i Toni Vroten, koji će naredne sezone braniti boje Zadra. Ovoj dvojici treba dodati Derika Brauna i Lorenca Brauna, koji se pojačali redove Crvene zvezde, a koji svakako spadaju u top imena kada je reč o pridošlicama iz NBA.

Nova akvizicija Zadra Toni Vroten, bez sumnje mnogo će značiti za ekipu iz Dalmacije, jer je plejmejker 2012. godine bio 25. pik na draftu i odabran je od strane Memfisa. Godinu dana kasnije seli se se u Filadelfiju gde je u svom prvom NBA nastupu u startnoj postavi ostvario tripl-dabl u pobedi nad Hjustonom 123:117, kada je ostvario učinak od 18 poena, 10 skokova i 11 asistencija. Visoki bek je imao najbolju sezonu u sezoni 2014-15, koju je završio sa 16,9 koševa u proseku, 5,2 asistencije. Posle toga su usledile povrede, imao je još dva manje uspešna pokušaja u NBA u Memfisu i Njujorku, ali nije uspeo da se izbori za dovoljnu minutažu, nakon čega se seli u Evropu.

Najzvučnije pojačanje Igokee za narednu sezonu biće sigurno Rašad Von, koji je pre četiri godine na NBA draftu izabran kao 17. pik od strane Milvokija, gde je proveo tri godine. Potom je igrao i za Orlando i Bruklin. Iza sebe ima 139 meča u najjačoj ligi na svetu, doduše uz prosek od tri poena po utakmici za 12 minuta provedenih na parketu.

U redovima Crvene zvezde u narednoj sezoni nastupaće čak četvorica košarkaša koji su imali priliku da igraju u NBA. To su miljenici navijača crveno-belih Čarls Dženkins, koji je bio član Golden Stejta i Filadelfije i Ognjen Kuzmić koji je takođe bio član Voriorsa, ali i dva nova imena – Derik Braun i Lorenco Braun. Iskusni krilni centar Derik Braun, svojevremeno 40. pik na draftu, ima i NBA iskustvo pošto je bio član Šarlota i Njujorka. U sezoni 2011-2012, na 65 odigranih mečeva za Šarlot, prosečno je postizao 8.1 poen. Sa Lokomotivom iz Kubana je 2013. godine osvojio Evrokup, i izabran je u idealnu petorku ovog takmičenja.

Sa druge strane, Loreneco Braun igrao je za Minesotu, Filadelfiju, Finiks i Toronto, ali sa njima nije osvojio šampionski prsten, jer je nekoliko meseci pre toga raskinuo ugovo sa Repotorsima. Na ukupno 103 utakmice u NBA, prosečno je na parketu provodio 11 minuta i beležio 2,8 poena, 1,5 skokova i 1,8 asistencija, a ovo ce mu biti debitantski nastup u evropskoj klupskoj košarci. Kao član Reptorsa 905 bio je MVP razvojne lige 2018. godine, uz prosečan učinak od 18,8 poena, 5,2 skokova i 8,8 asistencija.

Veliko NBA iskustvo ima i novi košarkaš Cibone, Kvinsi Miler koji je od Denvera izabran kao 38. pik na draftu 2012. godine, a pored Nagitsa, nastupao je još za Bruklin, Detroit i Sakramento. U NBA ligi je odigrao 69 utakmica za Denver, Sakramento i Detroit, a prosečno je beležio 5.3 poena i 2.4 skokova za 13.5 minuta igre. Treba istaći da on već ima iskustvo igranja u ABA ligi, jer je nastupao za Crvenu zvezdu.

Iskustvo iz NBA ima i košarkaš Partizana Markus Pejdž, koji je 2016. godine izabran kao 55. pik od strane Bruklina, ali je odmah je prosleđen Juti. U avgustu 2017. godine potpisuje za Atalantu gde je je odigrao samo pet utakmica i odmah je prešao u njihov razvojni tim, posle čega je došao u Partizan.

Iz NBA u ABA ligu:

Olimpija Cedevita
Eldžin Kuk (Golden Stejt)

Cibona
Kvinsi Miler (Denver, Sakramento, Bruklin)

Crvene zvezda
Derik Braun (Šarlot i Njujork)
Lorenco Braun (Minesota, Filadelfija, Detroit, Toronto)
Čarls Dženkins (Golden Stejt, Filadelfija)
Ognjen Kuzmić (Golden Stejt)

Igokea
Rasad Von (Milvoki, Dalas)

Krka
Gani Laval (Finiks)

Mornar
Damir Markota (Milvoki Baks)
Džejkob Pulen (Filadelfija)

Partizan
Markus Pejdž (Šarlot Hornetsi)

Zadar
Toni Vroten (Filadelfija)

error

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *