Стефан Пантовић о ситуацији у Звезди

Фудбал
Оперативни директор Црвене звезде Стефан Пантовић говорио је о тренутом функционисању клуба и финансијској ситуацији.

 

Прошло је 10 година откако је Пантовић стигао на Маракану.

– Имао сам срећу да ми се оствари сан сваког навијача када сам у августу 2008. добио прилику да радим у клубу који волим. Првих седам месеци сам волонтирао у маркетингу, тако да је мој почетак у Црвеној звезди био што се тиче одговорности на далеко нижем нивоу него данас. Слободно могу да кажем да сам захваљујући томе што сам кренуо са дна пирамиде стекао искуство које многе моје колеге на сличним позицијама у развијенијим клубовима једноставно нису искусили. Имајући у виду спиралу дуга у којој се клуб у петогодишњем периоду налазио, као и многе промене, брзо сам напредовао пре свега захваљујући труду који сам улагао. Не могу да кажем да је поменута спирала дуга срећна околност, јер никада не бих мењао неуспех Црвене звезде за лични успех, али тако се догодило стицајем околности. Ситуација је била далеко од идеалне, али смо се и у тим невероватно тешким тренуцима борили да клуб битише – рекао је Пантовић у интервјуу за „Мондо“.

Звезда је другу годину заредом обезбедила групну фазу у европским такмичењима и сада се вратила у елитно друштво.

– Свако време носи своје позитивне и негативне тренутке. Наравно да је далеко здравије радити у оваквом систему сада када је потребно да се више планира и унапред дефинише, док је суштина да је у време кризе ефикасније када одлучује далеко мањи број људи. Када Звезда бележи успехе као што је тренутно случај, потребно је имати што већи број извршилаца који су у стању да одговоре модерним изазовима. Клуб мора стратешки да се мења и да размишља 10 година унапред, док у доба кризе размишљаш само о сутра. Некада је био проблем чак и обезбедити аутобус деци из Омладинске школе да оду на неко гостовање у Србији, али смо, срећом, захваљујући подршци симпатизера којима је клуб у срцу, успевали да превазиђемо све тешке тренутке.

За многе је резултат једино мерило успеха и све зависи од учинка фудбалера на терену…

– Не све, али огромна већина, а управо је на комерцијалном делу клуба задатак да се створе предуслови да не зависи све од резултата, већ да постоји финансијска стабилност и извори прихода који нису директно везани за спортски резултат. На томе до пре две године није могло да се ради, пошто није постојала здрава основа да имамо средњорочну стабилност. Ако бисмо гледали где смо били пре четири године, тренутно смо прешли две трећине пута ка решавању свих проблема који су постојали, а ако бисмо гледали неки уопштени циклус сваке организације, нисмо још ни на трећини зацртаног пута – наглашава Пантовић.

Он се дотакао и трансфера, односно занимљиве ситуације око Ричмонда Боаћија, који је прошле зиме отишао као први стрелац тима, а сада се вратио међу црвено-беле.

– Не могу да кажем да никада не подлегнемо навијачким страстима, често Марко (Петровић, финансијски директор, прим.аут) и ја узимамо у разматрање чињенице да је у овој фази у којој је Звезда данас, покретач финансијског успеха заиста спортски резултат, али је суштина свега да имамо обавезу према клубу да будемо рационални у сагледавању околности које утичу на финансијску ситуацију. То је наша једнако пословна и навијачка обавеза. Искрено се надам да ће доћи период када спортски успех неће бити једини мотор Црвене звезде, зато што ће то подразумевати да се подигао стандард у целом друштву. Са друге стране, после свих анализа које су биле урађене у јануару, било је јасно шта морамо да урадимо и то смо на крају и урадили – исто као што је рацио налагао да Боаћија откупимо под условима под којима смо то урадили пре непуних недељу дана.

Звезда је за четири године прешла велики пут од свакодневних проблема до играња у Лиги шампиона.

– Сваки дан је преломна тачка, верујем да инкрементално побољшање процеса унутар клуба на дневном нивоу доноси завидне резултате на дуже стазе. Са друге стране, показало се да треба и сањати, наравно не превише али у сваком случају веровати у своје способности. Емотивно гледано, преломна тачка је била победа против Спарте у Београду прошле године, пошто и сами нисмо и даље били свесни наших могућности. Тада се унутар клуба појавила вера која нам је била водиља против Краснодара у даљем такмичењу, али утакмица против Спарте нам је ипак била преломна, барем по мени. Показали смо спортски да можемо и дошло је до излива емоција који нас је само охрабрио да будемо још упорнији у ономе што смо наумили. Извините што причам више о прошлој сезони, али увек преферирам да на догађаје гледам са неке временске дистанце, а колико се сећам, одавно нисам тако квалитетно спавао као тада након те утакмице.

Финансијска ситуација у 2018. години је најсветлији пример пословања у овом веку, можда и дуже, а тек се очекује и новац од УЕФА.

– Тако је. То је награда за све напоре и труд. Заиста морам да кажем да смо у Звезди сви као породица и да нас од других клубова издваја тај присан однос, могућност да кажемо све што мислимо као и да увек једном проблему приступимо са неколико различитих страна. У нашим дискусијама редовно имамо барем једну особу која има дужност да не одбаци ни најневероватнији сценарио, већ да га још детаљније анализира. Новац од УЕФА стиже средином септембра и у јануару, а онда и у мају „маркет пул“… Ако се гледа укупан приход, био је онај основни који је 14.500.000 евра, онда смо имали срећу да нисмо најлошије пласиран тим по коефицијенту у групној фази, већ је то АЕК, што значи да смо уместо 1.108.000 добили 2.216.000 евра. Ту је и фактор улазница и „маркетинг пула“ (више од 750.000 евра), тако да сигурно премашујемо приход од 20.000.000 евра. Губитак је преко 800.000 евра нето према неким проценама колике би биле цене карата – детаљно је објаснио Пантовић све о заради односно игрању пред празним трибинама против Салцбурга.

Оперативни директор шампиона Србије објаснио је и како је смањена казна УЕФА, па ће Звезда први меч у Лиги шампиона против Наполија, 18. септембра, ипак играти пред публиком и пуним трибинама стадиона „Рајко Митић“. И сам Пантовић је био део правног тима који је заступао клуб, па ће поред Наполија, на Маракани бити и спектакли са Пари Сен Жерменом и Ливерпулом, а продаја пакета улазница за Лигу шампиона је у току и влада огромно интересовање.

– Највеће заслуге за то иду адвокатском тиму на челу са Зораном Дамјановићем који је заиста одрадио огроман посао приликом припреме за саслушање. Водили смо се тиме да ће клуб зарадити велики новац пласманом у Лигу шампиона и да ако некога треба наградити, онда су то наши навијачи. Зато смо се потрудили да буду повлашћени људи који су куповали сезонске карте и чланови клуба, пошто је једна од наших амбиција у будућности да они и буду ослонац Црвене звезде. Нисмо дуго већали о ценама карата, сматрамо да су прихватљиве. Очекујемо око 3.000.000 евра нето зараду од карата. УЕФА има право на 700 улазница и то нас онемогућава да располажемо картама за ВИП галерију, иначе би зарада била и већа. Управо зато ових дана, између осталог, и реконструишемо делове стадиона. Много је велика разлика између играња у Лиги шампиона и Лиги Европе. И сами нисмо очекивали да је толика разлика, могу слободно да кажем и да смо били превише лежерни на старту овогодишњих квалификација, што се нагло драстично променило. Брзо смо се уходали и биће све спремно до утакмице са Наполијем.

Пласманом у елиту, многе ствари се мењају, па и вредност играчког кадра која је процењена на око 44 милиона евра.

– Ми се водимо неким другачијим показатељима, али нису далеко од тога. Оно што је веома битно, јесте да вредност тима константно расте. Уз сво поштовање према читаоцима „Монда“, ми спремамо извештај који ћемо доставити члановима Скупштине на њихов захтев да се учесталије обавештавају о животу клуба. Жеља нам је да они прво добију од нас информације, па да онда тек буде објављено у јавности. Ако је неко показао ентузијазам поред нас из менаџмента клуба, то су онда управо ти људи из Скупштине и став менаџмента је да они заслужују да буду у прилици да први сазнају све информације. У мају ове године сам први пут схватио да смо близу уласка у фазу у којој можемо коначно да будемо дугорочно стабилни. Било је то у тренутку када је по нашим проценама вредност тима премашила износ обавеза, а та вредност је данас вероватно и више него дупло већа у односу на укупне обавезе клуба. Тада је било јасно да смо врло близу да остваримо пуну финансијску стабилност у неком средњем року.

Пантовић се осврнуо и на тренутни дуг клуба.

– О цифрама ћемо говорити на Скупштини клуба, али искористио бих ову прилику да позовем на дијалог о томе које су потребе ФК Црвена звезда у будућности, зато што почетна тачка о којој сви одавно причају – о 52.000.000 евра дуга – је била таква да је од тих 52.000.000 евра обавеза у датом тренутку било доспело преко 93 одсто. Сада је драматично смањен дуг, али и доспелост дуга. Зато је потребно да се усагласе циљеви за будућност, а један од најважнијих би требало да буде то да Звезда као клуб има нула одсто доспелих обавеза, док дуг као дуг не представља нешто од чега треба бежати. Сваки ентитет на свету има средњорочне и дугорочне обавезе, па и компаније као што су ‘Аппле’ и ‘Амазон’, а опет су прешли границе свих граница по питању вредности. Оно што је објективно на неки начин хендикеп модерних фудбалских клубова је чињеница да вредност наших фудбалера на тржишту не може бити представљена у књигама, већ искључиво њхова амортизована вредност, односно уложен новац у довођење подељен са бројем година трајања професионалног уговора. Наша примарна обавеза мора да буде обезбеђивање даљег раста вредности клуба у средњем року, као и даљи раст прихода који не спадају у основне. Рецимо, у последњих пар дана прелазног рока смо имали понуде за трансфере који су премашили наша очекивања за поједине играче, међутим, постојала је процена да не би било одговорно према клубу прихватити те понуде. Све долази на своје место. Обавезе као обавезе није нормално нити рационално немати, гледано са рачуноводственог аспекта – а фудбал у 21. веку воде рачуновође и адвокати, верујте ми. Циљ треба да буде да доспеле обавезе немамо, ка чему клуб и иде. Главно оруђе сваког клуба данас је способност да управља новчаним токовима на најефективнији могући начин – истакао је Пантовић и додао:

– Мени као оперативном директору ФК Црвена звезда је амбиција да за три године имамо на рачуну 10-15 милиона евра у резерви као „бафер“, да будемо у стању да одбијамо понуде за трансфер ако проценимо да постоји простор за добијање боље понуде или ако којим случајем изостану спортски резултати, да функционисемо као инвестициони фонд и улажемо у пројекте који ће нашу земљу гурати напред на пољу ИТ индустрије и обезбедити да млади остану. То је моја звезда водиља. С друге стране, не треба да нам представља проблем ако и тада будемо у књигама имали нешто што се зове „дугорочна обавеза“ уколико смо подигли неки кредит за улагање у инфраструктуру или слично. Од тога не треба бежати, суштина је управљати обавезама на начин који ти даје флексибилност, као и да у сваком тренутку зрачиш ликвидношћу. То је кључ успеха нашег клуба у будућности уз даљи раст прихода од трансфера имајући у виду да непрестано померамо границе трансфера, како ми тако и европски клубови.

За крај се дотакао и теме буџета Црвене звезде, пошто се говори о цифри од 20 милиона евра.

– Није далеко од истине. Буџет варира од тога да ли екипа игра Лигу шампиона или Лигу Европе, јер су бонуси играчима и стручном штабу саставни део буџета у датој сезони. Ове године је ту и бонус за пласман у Лигу шампиона од компаније „Гаспром“, са којом имамо спонзорски уговор до 2020. године – завршио је Стефан Пантовић.

RSF