Звездина челична одбрана

Фудбал
Црвена звезда је тим који расте из сезоне у сезону, а наша одбрана постаје све чвршћа и све већа препрека за европске тимове. То најбоље показују резултати. У протеклој сезони, током квалификација за Лигу Европе, наша екипа је у четири кола примила осам голова. Ове сезоне, иако су противници јачи и иако је у игри Лига шампиона, наши фудбалери примили су дупло мање голова, само четири на осам мечева.

 

– Разлог за такву статистику лежи у томе што смо прошле сезоне одбрану правили у ходу, нисмо сви били ту од почетка квалификација, мењали су се и штопери и бекови. Пред ову сезону смо имали времена да се уиграмо и навикнемо једни на друге на терену. Готово идентична постава у последњој линији одиграла је свих осам утакмица у квалификацијама за Лигу шампиона и ту лежи наша снага. Такође, много нам је значило прошлогодишње искуство, јер смо Родић, Савић и ја прошли и све утакмице у Лиги Европе. Искуство стечено против врхунских европских тимова нам је помогло да унапредимо нашу одбрану и да ове сезоне будемо још бољи – рекао је Стојковић.

Ове сезоне са капитенском траком на руци Вујадин Савић предводи фантастичну Звездину одбрану.

– Поносан сам на све момке из екипе, не само из одбране, јер смо ми тим и сваки резултат је последица нашег одличног слагања и разумевања на терену. Наравно да се ми из последње линије мало више поносимо чињеницом да смо ове сезоне примили дупло мање голова. Сигурно је такав резултат последица одличног рада и бољег познавања играча. Међусобно смо се уиграли, а и имали смо више времена да се навикнемо на оно што шеф стручног штаба Милојевић тражи од нас и да то много лакше применимо на терену. Дошли су и нови играчи, који су се одлично уклопили. Конкретно Дегенек је мој пар на терену и заиста се много добро разумемо – рекао је Савић и додао:

– Своју доминацију у одбрани показали смо и прошле сезоне у Лиги Европе када смо у групи са Арсеналом, БАТЕ Борисовим и Келном примили само два гола. Верујем да и ове сезоне можемо да задржимо епитет једне од најбољих европских одбрана.

Протеклу Звездину сезону у Лиги Европе пратио је као навијач, а сада Милош Дегенек представља непремостиву препреку на терену противничким нападачима.

– Главни разлог за овако добре резултате јесте то што је већина играча из прошле сезоне остала на окупу и што већ знају своје улоге. Стичем утисак да је то прошлогодишње искуство играња у Европи много значило екипи. Ми новајлије смо се брзо уклопили, схватили смо озбиљност задатка. Пред нама је Лига шампиона, знамо да одбрана мора да буде најчвршћа до сада. Колективо се одлично бранимо, аил ту не смемо да заборавимо да истакнемо Борјанову важност за ову екипу. Он брани и немогуће ствари. Нама из последње линије много помажу и играчи средине терена, искуство Ненада Крстичића и борбеност Бранка Јовичића су наши огромни адути. И крила и шпицеву су нам јако битни, сви се заједно бранимо – закључио је Дегенек.

RSF