Офанзивна сила Црвене звезде

Фудбал
Нови поход ка одбрани титуле шампиона Србије, поход ка трофеју који би уједно био и јубиларни 30. у Звездиним витринама, почео је у претходном колу победом над новајлијом у елитном рангу, екипом Динама из Врања. Црвена звезда је на тој утакмици постигла три гола и на тај начин је најавила наставак успешног тренда који је и у претходне три сезоне био присутан у Суперлиги.

 

У последњих десет година, Црвена звезда је бележила и сезоне када се веома мучила са реализацијом. Тако од сезоне 2007/08, па све до сезоне када је и освојила титулу после дуго година, Црвена звезда није успевала да достигне просек голова од макар два по утакмици. Тај просек се кретао од 1,76 до 1,97. У сезони 2013/14 освојена је шампионска титула, а Звезда је напокон успела да буде ефикаснија и на крају је у 30 утакмица успела да постигне 66 голова, што је било довољно за просек од 2,2 гола по утакмици. Потом је уследила још једна веома неефикасна сезона, постигнуто је свега 46 голова за негативан рекорд у новијој историји — проск од 1,53 гола по утакмици.

Међутим, од сезоне 2015/16 све се променило, и Црвена звезда је постала офанзивно најпотентнија екипа у Србији, екипа која је убедљиво највише пута обрадовала своје навијаче. Многи голови били су и веома атрактивни, а на крају, Звезда је успела да постигне чак 97 голова из, додуше нешто више утакмица него раније — 37. Просек је био далеко изнад уобичајеног — чак 2,62 гола по мечу!

Да ова сезона није само леп изузетак, потврдиле су и наредне две године. Црвена звезда је у сезони 2016/17 успела да постигне 93 гола што је било довољно за просек 2,51, а претходне године Звезда је освојила тачно 100 бодова, и уз то је постигла 96 голова што је било довољно за наставак веома успешног тренда — просек 2,59!

Ако је судити по првој утакмици у новој сезони коју су црвено-бели добили резултатом 3:0, Звезда би и четврту годину заредом могла да достигне изванредан голгетерски учинак.

RSF